maandag 13 juni 2016

Kogelflesjes

= Knikker- of kogelflesjes uit begin 1900 =Knikkerflesjes....kogelflesjes of Codd flesjes. Verschillende benamingen voor een zelfde limonadeflesje. Limonade met prik wel te verstaan.
Het gas in de fles zorgde er namelijk voor dat de glazen kogel in het flesje tegen de rubberen rand werd gedrukt zodat de fles was afgesloten. Door met een vinger, of speciale opener, op de glazen kogel te duwen kon wat gas ontsnappen en viel de druk weg en de kogel naar beneden. 
Zoals op de foto is te zien kon de kogel niet in de onderste helft van de fles vallen, 
de fles bestaat namelijk uit twee compartimenten. 
Wilde je hier aan drinken moest je de kogel eerst achter een richeltje rollen. Daar bleef hij netjes op de plaats en kon je de fles aan de mond zetten. 

Het zijn oude flesjes gemaakt tussen ca. 1890 tot de Tweede Wereldoorlog. Je ziet ze niet meer zo vaak, simpelweg omdat de flessen vaak stuk werden gegooid door kinderen. Niet uit baldadigheid, het ging hen om de knikker in de fles. 

Kroonkurken zoals wij die kennen bestonden toen nog niet, wel de beugelflessen zoals Grolsch nog steeds heeft. Er werd wel geëxperimenteerd met sluitingen van flessen, met weinig succes. De meeste sluitingen bleven door de druk niet op hun plaats...


Enkele flessen die wij in onze winkel hadden kwamen van Siméon Delvaux uit Verviers (België). Hier had hij een glasfabriek. Het merk limonade is 'Le Lemurquis'. 
Hieronder een bon uit de glasfabriek en een doorzicht van de straat Rue des Écoles in Verviers waar de glasfabriek lag. Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.