maandag 4 april 2022

Een leven met Otto.

Ik lag te slapen en werd wakker van een vreemd vogelgeluid. Geen kraai, geen duif, iets compleet anders. Als zoon van een vogelman/papegaaienkweker heb ik heel wat geluiden de revue horen passeren in mijn leven.

Ik kijk uit het raam de schemering in en zie op de tuintrap een flinke kwartel zitten. Met een kuifje op zijn kop. Even dacht ik dat ik nog droomde, maar ik bleek toch wakker te zijn. De kwartel hupte de trap af richting het raam. Ongeveer zo groot als een flinke sinaasappel, met een mooie tekening in zijn veren. En dat kuifje...

Ik denk, het zal wel, en viel weer in slaap. 's Ochtends zei ik tegen Chrit: 'hier zat in de vroege ochtend een kwartel met een kuifje'. Hij keek me vragend aan. Ik keek snel op google en vond een foto. Californische kuifkwartel zei Google. Een mannetje volgens de foto. Die had ik gezien, ik wist het zeker.

De dag verstreek, en we waren in de tuin aan het werk. Ik hoorde het aparte geluid weer. Ik zei tegen Chrit: Daar zit'tie en wees naar de afrastering, waar dit wonderlijke schepsel bovenop zat te roepen. Chrit ging kijken en het beestje vloog weg. Hij leek overtuigd dat ik niet gek was geworden.

Later die dag ging ik de kippen in de binnenren doen en zie de kwartel over de grond lopen bij het kippenhok... ik liep er voorzichtig achteraan en hij gaat richting het poortje wat open staat, hupt over de drempel... En ik deed het poortje achter hem dicht. Deze ren is compleet dicht, ook aan de bovenkant. Het beestje vloog een keer naar boven raakte het net en dacht er het zijne van. We noemden hem Otto (naar Otto Flick van Allo Allo)

De dagen erna liep hij vrolijk tussen de kippen, die vele malen groter zijn dan hij. Hij at van hun graan, en liep het trapje op en sliep in hun nachthok. 

Onze kippen doen tuinonderhoud in de tuin van de naastgelegen dokterspraktijk en dan laten we ze daar vrij los lopen. Het dilemma werd dat Otto dan ook weg zou kunnen vliegen. Na 2 weken besloten we het poortje weer open te zetten. De kippen renden dolblij naar de buren...

Otto volgde, vloog de lucht in... en landde op het net van de binnenren. Daarna vloog hij verder. 

Was dit wel verstandig? Otto kwijt? Zouden we hem nog terugzien?

Diezelfde avond zat hij alweer aan het raam van onze eerste kennismaking te wachten... 

Gisteren belde de buurvrouw, die wist niet dat hij 'los' was, hij zat op de stoep 2 straten verder...

Vanmorgen was hij weer hier, dan komt hij hier eten... Dus zien jullie een vreemd schepsel ergens rond racen, want hij rent keihard... Dat is Otto, die is van ons :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.